Utbildningsstipendier

Det finns en hel del stipendier som du som elev kan söka medel ifrån. Stipendiet kan användas till studiemateriel, projekt, praktik eller till ”fickpengar” om din familj har dålig ekonomi.

Att söka stipendier är något som du som elev gör på egen hand. Du är själv ansvarig för att fylla i ansökan, ta fram nödvändiga intyg och annat som skall bifogas din ansökan. Det är därför jätteviktigt att du läser instruktionerna till varje enskilt stipendium noggrant så du inte missar något. Ett annat tips är att vara ute i god tid, då det kan vara ganska tidskrävande att söka stipendier. Men orkar man lägga ner lite tid och arbete så kan det finnas en hel del pengar att hämta.

Nedan följer en lista med de vanligaste stipendierna men det finns även andra. Dessa kan du söka efter i länsstyrelsernas stiftelsedatabas.

Man kan även leta efter aktuella stipendier i ”Stora Fondboken” som finns tillgänglig på de flesta bibliotek.

Spånga-elever kan söka stipendier i olika stiftelser

Stockholms Stad förvaltar ett antal stiftelser inom utbildningsområdet från vilka elever kan ansöka om stipendier. Navigera rätt genom att välja utbildningsstiftelser och elevstipendier. Scrolla neråt tills du hittar länk till ansökningsblanketten. Du behöver inte ange i din ansökan vilken stiftelse du söker medel ifrån. Dessa stipendier kan sökas både under höst- och vårterminen.

Utöver de stipendier som administreras av Stockholms stad så kan elever på gymnasiet även söka från följande stiftelser:

• Anders Otto Swärds och Ulrika Eklunds stiftelse
  • Anna Whitlocks minnesfond
  • Axel och Sofia Alms stiftelse
  • Cedergrens uppfostringsfond
  • Gustaf och Ida Unmans donationsfond
  • Gålöstiftelsen
  • Ida Sohlbergs studiefond
  • Landsfiskal Pontus Nohres och hans moder Anna-Karin Johanssons stiftelse
  • Majblomman
  • Ragnhild Frykbergs stiftelse
  • Sparbanksstiftelsernas barn- och ungdomsstiftelse
  • Stiftelser förvaltade av Lindhés advokatbyrå
  • Sällskapet Jultomtarne
  • Tomta barnhem

Läs mer på stiftelsernas hemsidor om ansökningsperioder, vilka bilagor som krävs och vilken ansökningsblankett man ska använda. En del ansökningar sker endast digitalt!