Till innehåll på sidan

Djurhuset

Spånga gymnasiums djurinstitution är en högklassig anläggning med omkring 1200 djur fördelade på ca 100 arter. Det stora tropikhuset nyinvigdes 2006 och innehåller nu den enorma Victoriabassängen på 23 000 liter med vattenfall och exotisk växtlighet. Bassängen sträcker sig över två våningar och kan upplevas från tre lektionsalar. Där har vi vackra ciklider och tetror av olika slag men också två stingrockor och några stora leopardmalar.

Entrén till tropikhuset leder genom Regnskogen. Där lever många olika fågelarter, flera sköldpaddor och har man riktig tur kan man få syn på en knallgrön daggecko som kvickt kilar runt i lövverket.

Den evolutionära utvecklingen speglas på djurinstitutionen och är särskilt tydlig i terrarieavdelningen med dess insekter, groddjur, sköldpaddor, ödlor, ormar och glasögonkajmaner. De stora akvarierna med mängder av fisk är biotopindelade. I fågelavdelningen finns våra aror, goffinkakaduor, albakakaduor, vasapapegojor, pionusar och blåpannade gulvingade amasoner. Även här finns det reptiler: "stäppen" med sina två stäppvaraner och landsköldpaddor och - mittemot - en sheltopusik som är en stor kopparödla. Andra sidan av fågelrummet har en regnskogsmiljö med leguaner och stora gulfotade skogssköldpaddor. Utomhus bor korparna i sitt stora hägn och de får ungar varje år. Dessa skolas om till frihet senare under sommaren i ett samarbete med Järvzoo.

Vår ladugård kallas "Ladan" och där har vi hängbuksvin, roslagsfår och en stor friflygningsvoljär med påfåglar, ölandgäss, guldfasaner och många olika sorters änder och ankor. En flock pärlhöns struttar också omkring därute och ser viktiga ut. Inne i Ladan finns genbankshöns, iller, chinchilla, degu, taggmöss, marsvin och kaniner.

Dela:
Kategorier: