Till innehåll på sidan

Naturbruksprogrammet

Är djur din största passion i livet? Vill du lära dig mer om olika arters behov och beteenden? Vill du samtidigt utveckla ditt naturvetenskapliga tänkande och bredda din kompetens? Eller drömmer du om att arbeta med hästar?

På Spånga gymnasium erbjuder vi två inriktningar inom naturbruksprogrammet, djurvård och hästhållning. Inriktning djurvård vänder sig till dig som vill lära dig att hantera och sköta djur och för dig kommer vår djuranläggning vara hjärtat i utbildningen. Inriktning hästhållning genomför vi i samarbete med Solvalla och här kommer mer än halva din utbildning vara förlagd till arbetsplatser inom travet.
Hos oss har du självklart också möjlighet att läsa in de kurser som krävs för grundläggande behörighet till högskola och universitet. Vi har sedan många år ett etablerat välfungerande samarbete med olika aktörer inom branschen. Oavsett vilken inriktning du väljer finns möjligheter att göra APL utomlands.

Inriktning djurvård

Inom inriktning djurvård har du möjlighet att välja mellan profilerna Djurpark och djursjukvård eller Naturvetenskap och djurvård. Oavsett vilken profil du väljer kommer du få möjlighet att läsa grundkurs i läkemedelshantering (D9), något som krävs för att bland annat arbeta inom djursjukvården. Om du väljer Djurpark och djursjukvård kommer du även få de kunskaper och intyg som du behöver för att yrkesmässigt bedriva handel med sällskapsdjur (så kallat Zoohandelsintyg). Du kommer också få möjlighet att arbeta med ZIMS - ett måste i djurparksvärlden.

Profil: Djurpark och djursjukvård

Vår djurvårdarutbildning är skräddarsydd för att du ska ha en bred bas för att arbeta som djurvårdare. Oavsett om du vill arbeta på en djurpark, i en djurklinik eller starta eget kommer du få de kunskaper och kompetenser som krävs.  Eftersom du bokstavligt talat studerar i en djurpark blir skötsel och hantering av olika djurslag ett självklart och naturligt inslag i din utbildning. 

Ladda ner poängplanen för Naturbruksprogrammet Djurvård - Profil: djurpark och djursjukvård med en presentation av våra kurser

Profil: Djurvård och naturvetenskap

Vår djurvårdarutbildning med naturvetenskaplig profil är framtagen för dig som vill ha en bred bas för att arbeta med djur och samtidigt vill bygga upp din naturvetenskapliga kompetens.  Att du läser naturvetenskaplig profil innebär att du istället för vissa djurkurser kommer läsa kurser inom matematik, fysik och kemi. För fullständig naturvetenskaplig behörighet behöver du emellertid komplettera ytterligare kurser efter du avslutat gymnasiet.

Ladda ner poängplanen för Naturbruksprogrammet Djurvård - Profil: djurvård och naturvetenskap med en presentation av våra kurser

Arbetsplatsförlagt lärande

Oavsett profil kommer du arbeta praktiskt både i vår egen djuranläggning och på olika arbetsplatser. Vi samarbetar med flertalet djurparker samt en rad kliniker runt om i landet. Vi har även samarbeten med institutioner på Borneo och i Australien.

Om du gör APL utanför Stockholmsområdet eller utomlands ordnar vi självklart boende och resor.

Inriktning hästhållning

Profil: Lärling trav

Vår utbildning mot hästhållning genomförs i samarbetet med Solvalla, landets nationalarena för travsport. Du läser som lärling och kommer genomföra minst halva din utbildning på en eller flera arbetsplatser. Huvuddelen av utbildningen genomförs på Solvalla och du kommer arbeta hos landets största travtränare. De vanliga gymnasiekurserna läser du på Spånga gymnasium och självklart kan du läsa in behörighet till högskola om du vill.
Eftersom utbildningen är skräddar­sydd tillsammans med travbranschen kommer du vara anställningsbar direkt efter skolan.  Du kommer få lära dig alla vanligt förekommande arbetsuppgifter i ett travstall. Du får möjlighet att ta B-tränarlicens och monté- eller körlicens under din utbildning. Som elev får du också möjlighet att tävla med skolans hästar!
En lärlingsutbildning innebär att minst halva utbildningen ska vara förlagd till arbetsplatser. Utbildningen innehåller annars samma kurser som en ”vanlig” gymnasieutbildning. Du kommer göra 2 sammanhållna praktikperioder om minst 5 veckor varje läsår. Under resten av läsåret kommer du att vara 2-3 dagar på arbetsplatser och resten av tiden på Spånga gymnasium.  I årskurs 3 har du möjlighet att praktisera utomlands , till exempel i Frankrike eller USA.

Som lärling får du också förhöjt studiebidrag. Du kan också läsa mer på solvalla.se/utbildning/travgymnasium

Ladda ner poängplanen för Naturbruksprogrammet Hästhållning - Profil: Lärling trav med en presentation av våra kurser

​Mer information

För mer information om Naturbruksprogrammet kontakta

Urban Vikström, Rektor

Maria Eriksson, SYV

 

Dela: