Till innehåll på sidan

Naturbruksprogrammet Djur - djurvård och naturvetenskap

Är djur din största passion i livet och brinner du för att arbeta med det i framtiden? Vill du samtidigt utveckla ditt naturvetenskapliga tänkande?

Vår djurvårdarutbildning med naturvetenskaplig profil är framtagen för dig som vill ha en bred bas för att arbeta med djur och samtidigt vill bygga upp din naturvetenskapliga kompetens. Alla som läser utbildningen får utökad behörighet till högskola och universitet. Eftersom du bokstavligt talat studerar i en djurpark blir skötsel och hantering av olika djurslag ett självklart och naturligt inslag i dina studier.

Naturvetenskaplig profil

Att du läser naturvetenskaplig profil innebär att du istället för en del djurkurser kommer att läsa kurser inom matematik, fysik och kemi. Du kommer till exempel att ha behörighet till biologlinjen och många av SLUs 3-åriga utbildningar. För fullständig behörighet kommer du behöve komplettera med ytterligare några kurser efter att du avslutat gymnasiet.

Ladda ner programbladet för Naturbruksprogrammet Djur - djurvård och naturvetenskap med en presentation av programmet

Ladda ner poängplanen för Naturbruksprogrammet Djur - djurvård och naturvetenskap med en presentation av våra kurser

Programfördjupning (900 poäng)

Dessa kurser erbjuder vi inom programfördjupningen:

 • Biologi-naturbruk-specialisering: Etologi
 • Djurens hälso- och sjukvård 1 (D9 lokalt tillägg)
 • Djur specialisering
 • Fysik 1b1
 • Kemi 1
 • Matematik 2a
 • Matematik 3c
 • Svenska 2
 • Sällskapsdjur 1

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Under utbildningen gör du 15 veckor APL på olika arbetsplatser och då är arbetsmoment du gör på arbetsplatsen kopplade till kursmål för de kurser du läser i skolan. Du kan till exempel göra dina APL-veckor med forskningsdjur, på ett djursjukhus, i zooaffärer, på hunddagis m.m. Under årskurs tre är APL-perioderna fokuserade på djursjukhus eller med forskningsdjur. Om du gör din APL utanför Stockholmsområdet ordnar skolan med boende och resor till och från APL-platsen.

Internationell APL

Det finns även möjlighet att göra sin APL utomlands om man vill. Spånga gymnasium har flera samarbetspartners runt om i världen och vi arbetar aktivt med att utöka detta till fler länder och fler arbetsplatser.

Våra internationella partners:

 • Bornean Sunbear Conservation center – Rehabiliteringscenter för Malajbjörnar - Borneo, Malaysia
 • National Zoo och Taronga Zoo – Djurparker – Australien

Våra djur

Hjärtat i vår utbildning är vårt djurhus, där du får arbeta med allt ifrån reptiler, tropiska fåglar och fiskar till kaniner, grisar och får. I anläggningen finns uppemot 1 000 djur fördelade på ungefär 100 olika arter. Våra lite större djur, som hästarna och stutarna, bor på Hästa Gård och under utbildningen kommer ni att ha interna praktikveckor både i djurhuset och på Hästa Gård. Eftersom vi har en så stor variation av djurslag får du många tillfällen att träna dig på att hantera olika djur och vidga dina djurkunskaper. Givetvis får du också unika möjligheter att fördjupa dig i just det som är ditt specialintresse.

Skansen

Delar av din utbildning kommer att vara förlagd till Skansen. Under årskurs 1 kommer du att arbeta tillsammans med Skansens djurvårdare under några dagar för att få en introduktion till hur det är att vara djurvårdare på en djurpark.

Intyg/certifikat

D9

Du har även möjlighet att vid godkända grundkurser i läkemedelshantering få "D9-intyg" för hund/katt och häst. De rör Jordbruksverkets föreskrifter om läkemedel och läkemedelsanvändning för de djuren, vilket innebär att du blir djurvårdare på nivå 2 (tidigare kallades det för djurvårdare på "utökad nivå"). De intygen kommer till användning om man vill arbeta inom djursjukvård efter gymnasiet.

Att tänka på

 • Att arbeta som djurvårdare är många gånger fysiskt krävande.
 • Du bör vara fri från allergier som kan försvåra ditt arbete med djuren. Det förekommer till exempel nötter och jordnötter i anläggningen. Om du är osäker så kontakta oss.
 • Avlivning, utfodring med levande insekter samt hantering av djur för forskningsändamål är en naturlig del av utbildningen.

Yrkesexamen och grundläggande högskolebehörighet

Oavsett om du går det vanliga naturbruksprogrammet eller en av lärlingsutbildningarna så får du en yrkesexamen och du har även möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet. Du som går Naturbruksprogrammet Djur med naturvetenskaplig profil utöver detta till exempel att ha behörighet till biologlinjen och många av SLUs 3-åriga utbildningar.

Stark plattform

Relationen mellan människa och natur samt frågeställningar kring mänskliga rättigheter och hållbar utveckling ska vara en självklar utgångspunkt i din utbildning. Varje lektion är en ny utmaning och ett äventyr för dina sinnen. Arbetsklimatet är öppet och präglas av ett förhållningssätt där lärandet och att lära av sina misstag är viktigare än att alltid ha rätt. Efter din utbildning har du en stark plattform att stå på, som gör det möjligt för dig att göra aktiva val kring din framtid och förverkliga dina drömmar och förhoppningar.

Mer information

För mer information om Naturbruksprogrammet Djur med naturvetenskaplig profil kontakta

Urban Vikström, Rektor

Maria Eriksson, SYV

Dela: