Till innehåll på sidan

Naturbruksprogrammet Lärling

Inom naturbruksprogrammet erbjuder Spånga gymnasium en lärlingsutbildning med inriktning häst.

En lärlingsutbildning innebär att du genomför minst halva studietiden på en eller flera arbetsplatser. Du läser gymnasiegemensamma ämnen och några andra kurser på Spånga gymnasium. Som lärling har du förhöjt studiebidrag under studietiden. Du har också självklart möjlighet att läsa in allmän högskolebehörighet om du vill.

Ladda ner programbladet för Naturbruksprogrammet Lärling med en presentation av programmet

Naturbruksprogrammet Lärling – häst

Är hästar ditt stora intresse? Vill du arbeta professionellt med hästar i framtiden? Då är vår lärlingsutbildning med inriktning häst något för dig. Spånga gymnasium samarbetar med Solvalla och vårt mål är att skapa en unik utbildning där hästen i och arbetet som hästskötare står i fokus. Målet är också att du ska få möjlighet att bygga den plattform du behöver för att kunna förverkliga dina drömmar och mål i framtiden.

Minst halva utbildningen genomför du på Solvalla och hos olika travtränare och du kommer att få lära dig mer om hästars beteenden, foderbehov, anatomi, sjukdomar och skötsel med syftet att utveckla dina kunskaper kring yrkesarbete med hästar. Du kommer även att få möjlighet att ta körlicens och tillfälle att göra APL utomlands.

Ladda ner poängplanen för Naturbruksprogrammet Lärling – häst med en presentation av våra kurser

Programfördjupning (900 poäng)

Dessa kurser erbjuder vi inom programfördjupningen:

  • Hästkunskap 1
  • Hästkunskap 2
  • Hästkunskap 3
  • Ridning och körning
  • Trav 1
  • Trav 2
  • Aktivitetsledarskap
  • Svenska 2

Att tänka på

  • Att arbeta som djurvårdare är många gånger fysiskt krävande.
  • Du bör vara fri från allergier som kan försvåra ditt arbete med djuren. Det förekommer till exempel nötter och jordnötter i anläggningen. Om du är osäker så kontakta oss.

Yrkesexamen, grundläggande högskolebehörighet och lärlingsersättning

Som lärling får du en yrkesexamen och du har stora möjligheter att få jobb direkt efter gymnasiet. Det finns idag många lediga jobb som hästskötare inom travet. Du har även möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet om du till exempel vill vidareutbilda dig efter gymnasiet. Som lärling kan man även söka lärlingsersättning som är ett förhöjt studiebidrag.

Stark plattform

Relationen mellan människa och natur samt frågeställningar kring mänskliga rättigheter och hållbar utveckling ska vara en självklar utgångspunkt i din utbildning. Varje lektion är en ny utmaning och ett äventyr för dina sinnen. Arbetsklimatet är öppet och präglas av ett förhållningssätt där lärandet och att lära av sina misstag är viktigare än att alltid ha rätt. Efter din utbildning har du en stark plattform att stå på, som gör det möjligt för dig att göra aktiva val kring din framtid och förverkliga dina drömmar och förhoppningar.

Mer information

För mer information om Naturbruksprogrammet: Lärling – häst kontakta

Urban Vikström, Rektor

Maria Eriksson, SYV

Dela: