Fastighet, anläggning och byggnation

Tycker du om att arbeta praktiskt och vill lära dig hur man sköter en fastighet eller olika parkmiljöer? Hur man gör enklare reparationer, hanterar verktyg eller måleri? Fastighet, anläggning och byggnation är den utbildning inom Gymnasiesärskolan som riktar sig till dig som vill arbeta med något inom detta.

Hos oss går du i en mindre klass där vi varvar teori med mycket praktiskt arbete. För att ge extra stöd finns även elevassistenter tillgängliga under hela skoldagen. Målet är att eleverna får kunskaper om arbetsmarknad eller framtida studier samt att ge eleverna möjlighet att på olika sätt förbereda sig för kommande yrkesliv.

Ladda ner programbladet för Fastighet, anläggning och byggnation med en presentation av programmet

Programfördjupning (900 poäng)

Dessa kurser erbjuder vi inom programfördjupningen:

• Bygg och anläggning 2
  • Fastighetsskötsel- byggnadsunderhåll
  • Körning- basmaskiner 1
  • Hantverkstekniker 1
  • Måleri 1
  • Hem- och konsumentkunskap 1
  • Lokalvård 1
  • Service och bemötande 2

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Under utbildningen gör du 22 veckors APL på olika arbetsplatser och då är olika arbetsmoment som du gör på arbetsplatsen kopplade till kursmålen för de kurser som du läser i skolan. Detta ger dig en erfarenhet av arbetslivet och en möjlighet att vidareutveckla momenten som du teoretisk eller praktiskt har arbetat med i skolan.

Fastighet, anläggning och byggnation

Utöver kunskap om hur man sköter en fastighet och utför enklare byggnads- och reparationsprojekt så kommer också få lära dig att köra truck och hantera olika verktyg. Givetvis får du också unika möjligheter att fördjupa dig i just det som är ditt specialintresse. Efter utbildningen kan du till exempel arbeta med enkla reparationer och underhåll av fastigheter eller skötsel olika parkmiljöer.

Att tänka på

• På praktiska lektioner ska du vara ombytt. Arbetskläder får du från skolan.

Stark plattform

Relationen mellan människa och natur samt frågeställningar kring mänskliga rättigheter och hållbar utveckling ska vara en självklar utgångspunkt i din utbildning. Varje lektion är en ny utmaning och ett äventyr för dina sinnen. Arbetsklimatet är öppet och präglas av ett förhållningssätt där lärandet och att lära av sina misstag är viktigare än att alltid ha rätt. Efter din utbildning har du en stark plattform att stå på, som gör det möjligt för dig att göra aktiva val kring din framtid och förverkliga dina drömmar och förhoppningar.

Mer information

För mer information om vårt program Fastighet, anläggning och byggnation kontakta

Jukka Salo, Biträdande rektor för Yrkesintroduktion, Språkintroduktion och Gymnasiesärskolan

Malin Hween, SYV